Svet priberá, nebožtíci potrebujú širšie rakvy
V Európe žije približne päť miliónov morbídne, teda extrémne chorých obéznych ľudí. Ani Slovensko sa rozhodne nemôže pochváliť zdravým životným štýlom. Mnoho ľudí sa prejedá a uprednostňuje sladkosti, čo je výsledkom toho, že je na Slovensku približne pol milióna ľudí, ktorí sú obézni. S narastajúcou obezitou Slovákov a nepraktickými kilami navyše sa tak musia vysporiadať aj pracovníci pohrebných služieb a výrobcovia rakiev nadrozmerných veľkostí.
Obezita spôsobuje až 70 % úmrtí
Najčastejšie používané kritérium na hodnotenie obezity je body mass index (BMI); do 25 predstavuje normálnu hmotnosť, 30 – 35 je prvý stupeň obezity, BMI nad 40 je morbídna obezita. U ľudí s nadváhou či obéznych je väčšie riziko rôznych chronických ochorení, môže mať napríklad vysokú hladinu cholesterolu, vysoký krvný tlak a rôzne srdcovo-cievne ochorenia. Práve tieto typy ochorení u nás patria k tým, čo spôsobujú najviac úmrtí. Štatistiky sú neúprosné: podľa nich sú nadváha a obezita nielen estetickým problémom, ale aj zdravotným. Podpíšu sa totiž pod 70 % úmrtí, ku ktorým patrí najmä infarkt, mozgová porážka, cukrovka, kôrnatenie ciev, vysoký krvný tlak a cholesterol a všetky ostatné pridružené choroby.
Nadrozmerné telá spôsobujú ťažkosti
Otázkou zostáva, čo teda s príliš rozmernými telami, ktoré prekračujú limity pre kremáciu. Tento problém síce v slovenských podmienkach ešte nie je vypuklý, ale skúsenosti s podobnými prípadmi majú aj v zahraničí. Ľahko by sa mohlo stať, že pohrebné vozidlo s tučným nebožtíkom bude jazdiť od krematória ku krematóriu a zháňať také, ktoré má podmienky aj pre „ťažké váhy“. Tejto situácii sa kreatívne prispôsobujú aj podnikatelia v okolitých krajinách. Napríklad nemeckí podnikatelia v pohrebníckej branži ponúkajú na predaj rakvy v rozmere XXL, pece krematórií vybavujú väčšími dvierkami. Problémom ale zostáva to, že pri spaľovaní obéznych tiel vzniká tak vysoká teplota, na ktorú súčasné zariadenia nie sú prispôsobené.
Podobné situácie riešia v posledných rokoch tiež v Spojených štátoch amerických. Postupne sa tam objavili firmy vyrábajúce rakvy pre morbídne obéznych, schopné zvládnuť aj nebožtíkov vážiacich 350 kilogramov bez toho, aby sa pri obrade prepadli cez dno. Dnes ale protestujú aj hrobári, ktorí musia kopať širšie hroby, pretože rakva o šírke 110 centimetrov sa do normálneho hrobu jednoducho nezmestí. Pozostalí si potom sťažujú na to, že sa im pohreb predražil. Ani kremácia nie je riešením. Nadmerné rakvy sa totiž nezmestia do pece. A aká je situácia v slovenských podmienkach?
Truhly netypických veľkosti nie sú výnimkou
Ako prezrádza Peter Petro, spolumajiteľ firmy PETRO so sídlom v Radaticiach, ktorá vyrába rakvy rôzneho druhu už vyše 20 rokov, v ich stolárskej praxi sa stretávajú už aj s požiadavkami na výrobu truhiel nadrozmerných veľkostí. O cene rozhoduje kvalita dreva, ktoré bolo na výrobu truhly použité a náročnosť vyhotovenia. Lacnejšie truhly sa zhotovujú z topoľa či borovice a sú jednoducho spracované bez ozdôb alebo madiel. Drahšie sú z duba, majú ornamentami vyrezávané boky a používa sa pri nich špeciálny spoj, aby nebolo vidieť spoje z vonku. Takáto luxusná truhla má aj vnútorné čalúnenie kvalitnejšie. „Požiadavky na rakvy nadrozmerné, či špeciálne spevnené, nepovažujem za čosi výnimočné. Ich výroba je pre nás samozrejmosťou. Kým štandardná truhla má dĺžku dva metre a šírku 65 centimetrov, rakva širšia od štandardu do 10 centimetrov je bežnou záležitosťou. Ak je ešte širšia, už to tak bežné nie je. Rozmerovo sa do rakvy šírky 75 centimetrov vojde zhruba 120 až 130 kilogramový muž či žena. Ak má však viac kilogramov, truhlu mu vieme urobiť do 24 hodín na objednávku“, objasňuje Peter Petro.
V takom prípade však treba rátať aj s miernym navýšením ceny. V stolárstve PETRO vyrábajú truhly šesťhranné alebo štvorhranné, svetlé, tmavé, zdobené i jednoduché. „Pohrebné služby si u nás rakvy objednávajú podľa katalógu a my vyrobíme tie, o aké požiadajú. Okrem nich vyrábame truhly aj pre obchodníkov, ktorí si u nás zadajú konkrétny model a tie potom predávajú v zahraničí“, vysvetľuje Peter Petro. Niektorí zosnulý tiež môže mať netypickú telesnú výšku či šírku, v takom prípade musí pohrebná služba stolárstvu nadiktovať približné rozmery nebohého.
Treba zvážiť potrebné parametre rakvy
V súčasnosti nie je pre truhlárov žiadny problém vyrobiť akúkoľvek rakvu na mieru, podľa požiadaviek zákazníkov. A tak sa v pohrebných službách stretávajú aj s rôznymi netypickými zákazkami. „Najširšie truhly sme vyrobili v šírke jeden meter. Extrémne široké truhly potom aj veľmi divne vyzerajú. Ak máme takúto požiadavku, pracovníkov pohrebných služieb upozorňujeme, aby tieto rozmery naozaj zvážili, lebo manipulácia s tak širokou truhlou je veľmi komplikovaná, často nevojde medzi zárubne dverí. Aj chladiace boxy majú limitované rozmery“, objasňuje Peter Petro.
Nedávno mali v stolárstve zákazku na výrobu truhly šírky 83 centimetrov, avšak krematórium im daný rozmer odmietlo akceptovať. Daná rakva by sa totiž nezmestila do kremačnej pece. V takom prípade ostáva na pleciach pohrebnej služby vyzistiť od pozostalých, aké ďalšie možnosti spopolnenia či pochovania zosnulého prichádzajú do úvahy.
Slovenská kvalita stojí za pozornosť
V stolárstve PETRO sa stretávajú nielen s nadmerne širokými rakvami, ale aj s nadmerne dlhými. Vyrábali napríklad truhlu pre mladého slovenského basketbalistu, ktorý mal výšku 2,04 metra. Aj takáto truhla sa vyrába osobitne a nie sériovo. „Pri väčšej dĺžke truhlu vyrábame do 24 hodín na zákazku. Pozostalí musia v takýchto prípadoch odložiť pohreb o jeden deň, aby bolo čas na výrobu, ktorá u nás prebieha v dvojzmennej prevádzke“, objasňuje Peter Petro.
Najžiadanejšie truhly sú v súčasnosti štvorhranné a šesťhranné, kým pred 20-timi rokmi to boli len štvorhranné. „Čoraz viac sa u nás na trhu objavujú zahraničné materiály i výrobky z Rumunska, Bulharska, Maďarska, ktoré vytláčajú slovenské produkty nižšou cenou. My sa snažíme presvedčiť našich zákazníkov kvalitnou prácou, za ktorou si stojíme“, uzatvára Peter Petro.
Obezita spôsobuje až 70 % úmrtí
Najčastejšie používané kritérium na hodnotenie obezity je body mass index (BMI); do 25 predstavuje normálnu hmotnosť, 30 – 35 je prvý stupeň obezity, BMI nad 40 je morbídna obezita. U ľudí s nadváhou či obéznych je väčšie riziko rôznych chronických ochorení, môže mať napríklad vysokú hladinu cholesterolu, vysoký krvný tlak a rôzne srdcovo-cievne ochorenia. Práve tieto typy ochorení u nás patria k tým, čo spôsobujú najviac úmrtí. Štatistiky sú neúprosné: podľa nich sú nadváha a obezita nielen estetickým problémom, ale aj zdravotným. Podpíšu sa totiž pod 70 % úmrtí, ku ktorým patrí najmä infarkt, mozgová porážka, cukrovka, kôrnatenie ciev, vysoký krvný tlak a cholesterol a všetky ostatné pridružené choroby.
Nadrozmerné telá spôsobujú ťažkosti
Otázkou zostáva, čo teda s príliš rozmernými telami, ktoré prekračujú limity pre kremáciu. Tento problém síce v slovenských podmienkach ešte nie je vypuklý, ale skúsenosti s podobnými prípadmi majú aj v zahraničí. Ľahko by sa mohlo stať, že pohrebné vozidlo s tučným nebožtíkom bude jazdiť od krematória ku krematóriu a zháňať také, ktoré má podmienky aj pre „ťažké váhy“. Tejto situácii sa kreatívne prispôsobujú aj podnikatelia v okolitých krajinách. Napríklad nemeckí podnikatelia v pohrebníckej branži ponúkajú na predaj rakvy v rozmere XXL, pece krematórií vybavujú väčšími dvierkami. Problémom ale zostáva to, že pri spaľovaní obéznych tiel vzniká tak vysoká teplota, na ktorú súčasné zariadenia nie sú prispôsobené.
Podobné situácie riešia v posledných rokoch tiež v Spojených štátoch amerických. Postupne sa tam objavili firmy vyrábajúce rakvy pre morbídne obéznych, schopné zvládnuť aj nebožtíkov vážiacich 350 kilogramov bez toho, aby sa pri obrade prepadli cez dno. Dnes ale protestujú aj hrobári, ktorí musia kopať širšie hroby, pretože rakva o šírke 110 centimetrov sa do normálneho hrobu jednoducho nezmestí. Pozostalí si potom sťažujú na to, že sa im pohreb predražil. Ani kremácia nie je riešením. Nadmerné rakvy sa totiž nezmestia do pece. A aká je situácia v slovenských podmienkach?
Peter Petro, spolumajiteľ firmy PETRO
|
Ako prezrádza Peter Petro, spolumajiteľ firmy PETRO so sídlom v Radaticiach, ktorá vyrába rakvy rôzneho druhu už vyše 20 rokov, v ich stolárskej praxi sa stretávajú už aj s požiadavkami na výrobu truhiel nadrozmerných veľkostí. O cene rozhoduje kvalita dreva, ktoré bolo na výrobu truhly použité a náročnosť vyhotovenia. Lacnejšie truhly sa zhotovujú z topoľa či borovice a sú jednoducho spracované bez ozdôb alebo madiel. Drahšie sú z duba, majú ornamentami vyrezávané boky a používa sa pri nich špeciálny spoj, aby nebolo vidieť spoje z vonku. Takáto luxusná truhla má aj vnútorné čalúnenie kvalitnejšie. „Požiadavky na rakvy nadrozmerné, či špeciálne spevnené, nepovažujem za čosi výnimočné. Ich výroba je pre nás samozrejmosťou. Kým štandardná truhla má dĺžku dva metre a šírku 65 centimetrov, rakva širšia od štandardu do 10 centimetrov je bežnou záležitosťou. Ak je ešte širšia, už to tak bežné nie je. Rozmerovo sa do rakvy šírky 75 centimetrov vojde zhruba 120 až 130 kilogramový muž či žena. Ak má však viac kilogramov, truhlu mu vieme urobiť do 24 hodín na objednávku“, objasňuje Peter Petro.
V takom prípade však treba rátať aj s miernym navýšením ceny. V stolárstve PETRO vyrábajú truhly šesťhranné alebo štvorhranné, svetlé, tmavé, zdobené i jednoduché. „Pohrebné služby si u nás rakvy objednávajú podľa katalógu a my vyrobíme tie, o aké požiadajú. Okrem nich vyrábame truhly aj pre obchodníkov, ktorí si u nás zadajú konkrétny model a tie potom predávajú v zahraničí“, vysvetľuje Peter Petro. Niektorí zosnulý tiež môže mať netypickú telesnú výšku či šírku, v takom prípade musí pohrebná služba stolárstvu nadiktovať približné rozmery nebohého.
Treba zvážiť potrebné parametre rakvy
V súčasnosti nie je pre truhlárov žiadny problém vyrobiť akúkoľvek rakvu na mieru, podľa požiadaviek zákazníkov. A tak sa v pohrebných službách stretávajú aj s rôznymi netypickými zákazkami. „Najširšie truhly sme vyrobili v šírke jeden meter. Extrémne široké truhly potom aj veľmi divne vyzerajú. Ak máme takúto požiadavku, pracovníkov pohrebných služieb upozorňujeme, aby tieto rozmery naozaj zvážili, lebo manipulácia s tak širokou truhlou je veľmi komplikovaná, často nevojde medzi zárubne dverí. Aj chladiace boxy majú limitované rozmery“, objasňuje Peter Petro.
Nedávno mali v stolárstve zákazku na výrobu truhly šírky 83 centimetrov, avšak krematórium im daný rozmer odmietlo akceptovať. Daná rakva by sa totiž nezmestila do kremačnej pece. V takom prípade ostáva na pleciach pohrebnej služby vyzistiť od pozostalých, aké ďalšie možnosti spopolnenia či pochovania zosnulého prichádzajú do úvahy.
Slovenská kvalita stojí za pozornosť
V stolárstve PETRO sa stretávajú nielen s nadmerne širokými rakvami, ale aj s nadmerne dlhými. Vyrábali napríklad truhlu pre mladého slovenského basketbalistu, ktorý mal výšku 2,04 metra. Aj takáto truhla sa vyrába osobitne a nie sériovo. „Pri väčšej dĺžke truhlu vyrábame do 24 hodín na zákazku. Pozostalí musia v takýchto prípadoch odložiť pohreb o jeden deň, aby bolo čas na výrobu, ktorá u nás prebieha v dvojzmennej prevádzke“, objasňuje Peter Petro.
Najžiadanejšie truhly sú v súčasnosti štvorhranné a šesťhranné, kým pred 20-timi rokmi to boli len štvorhranné. „Čoraz viac sa u nás na trhu objavujú zahraničné materiály i výrobky z Rumunska, Bulharska, Maďarska, ktoré vytláčajú slovenské produkty nižšou cenou. My sa snažíme presvedčiť našich zákazníkov kvalitnou prácou, za ktorou si stojíme“, uzatvára Peter Petro.
Späť na tému Súčasnosť